Socio-Cultural Conditions of Nutrition Styles in the Context of Visual Analyses

Karolina Szcześniak

Abstract


The aim of this article was to discuss selected social photo-documentaries depicting culturally motivated eating patterns. The analysis of socio-cultural conditionings of nutrition styles was based on two photographic projects revealing the richness and diversity of national and ethnic cultures, as well as social groups, e.g. professional and family groups. These are Peter Menzel’s photohrraph collections: What I Eat. Around the World in 80 Diets and Hungry Planet: What the World Eats. In the analysis of photo-documents presenting nutrition styles of people in diff erent cultures we discussed, among others, the components of their everyday diet, their connections with the area and cultural traditions, the relationship of nutrition styles with gender, age, health state, profession and social position of the persons shown in photo-documents, as well as social and cultural diff erences aff ecting the selection of food and culture of eating. The studies also focus on the role of new culinary trends requiring broadened knowledge of health, dietetics, cultural diff erences and new nutrition technologies. The analyses of selected visual materials prove the existence of two main nutrition determinants: the signifi cance of individual culinary preferences and eff ects of family or local traditions, as well as the external determinants connected with the position of the consumer in social structure, fi nancial resources and time they can devote to gain and prepare food. These two dimensions, individual and social, create a person’s cultural identity and form nutrition models. 


Keywords


culinary nutrition; cultural diff erences; visual sociology; photo-document

Full Text:

PDF (Język Polski)

References


André, R. (2007). Fotografia: między dokumentem a sztuką współczesną. Wydawnictwo Universitas.

Barthes, R. (1977). Rhetoric of the Image. W: R. Barthes, Image, Music, Text. Essays Selected and translated by Stephen Head (s. 32–51). Fontana Press.

Barthes, R. (2008). Światło obrazu. Uwagi o fotografii. Wydawnictwo Aletheia.

Beardsworth, A., Keil, T. (1997). Sociology on the Menu: An Invitation to the Study of Food and Society. Routledge.

Bourdieu, P. (2022). Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia. Wydawnictwo Naukowe Scholar.

Bylok, F. (2018). Społeczne aspekty konsumpcji żywności – socjologiczna perspektywa. Handel Wewnętrzny, 1(372), 5–16.

Caparrós, M. (2016). Głód. Wydawnictwo Literackie.

Cikała-Kaszowska, K. (2017). Umiar w społeczeństwie konsumpcyjnym. Logos i Ethos, 45, 177–189. https://doi.org/10.15633/lie.2345.

Counihan, C., Van Esterik, P. (2013). Food and Culture. Routhledge. Deutsch, J. (2004). Chunky Soup. The Sumotori Diet. Gastronomica, 4(1), 47–53. https://doi.org/10.1525/gfc.2004.4.1.47.

DeVault, M.L., Mennel, S., Murcott, A., van Otterloo, A.H. (1992). The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture. Sage.

Domański, H., Karpiński, Z., Przybysz, D., Starczuk, J. (2015). Wzory jedzenia a struktura społeczna. Wydawnictwo Naukowe Scholar.

Douglas, M. (1999). Implicit Meanings: Essays in Anthropology. Routledge.

Dowler, E. (2001). Inequalities in diet and physical activity in Europe. Public Health Nutrition, 4, 701–709. https://doi.org/10.1079/phn2001160.

Durkheim, E. (2010). Elementarne formy życia religijnego: system totemiczny w Australii. Wydawnictwo Naukowe PWN.

Fischler, C. (1988). Food, Self and Identity. Social Science Information, 27, 277–290.

Germov, J., Williams L. (Eds.). (2008). A Sociology of Food and Nutrition: The Social Appetite. Oxford University Press.

Giard, L. (2011) Gotować. W: M. de Certau, L. Giard, P. Mayol (red.), Wynaleźć codzienność 2. Mieszkać, gotować (s. 155–171). Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Giddens, A. (2010). Nowoczesność i tożsamość. „Ja” i społeczeństwo w epoce późnej nowoczesności. Wydawnictwo Naukowe PWN.

Higman, B.W. (2012). Historia żywności. Aletheia.

Jarecka, U., Wieczorkiewicz A. (red.) (2014). Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia. Wydawnictwo IFiS PAN.

Jeffrey, I. (2009). Jak czytać fotografię. Lekcje mistrzów fotografii. Wydawnictwo Universitas.

Koç, M., Sumner, J., Winson, A. (Eds.). (2016). Critical Perspectives in Food Studies. Oxford University Press.

Krajewski, M. (2014). Fotografia w badaniach socjologicznych: informacja, facylitacja, dospołecznienie. Wydawnictwo IFiS PAN.

Kuhn, T.S. (2011). Struktura rewolucji naukowych. Wydawnictwo: Aletheia.

Lethen, H. (2016). Cień fotografa. Obrazy i ich rzeczywistość. Wydawnictwo Universitas.

Łeńska-Bąk, K. (2010). O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria. Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.

Malinowski, B. (1957). Życie seksualne dzikich w północno-zachodniej Melanezji: miłość, małżeństwo i życie rodzinne u krajowców z wysp Trobrianda Brytyjskiej Nowej Gwinei. Książka i Wiedza.

Mennell, S., Murcott, A., van Oterloo, A.H. (1992). The Sociology of Food: Eating, Diet, and Culture. Sage.

Menzel, P. (2013). Around the World in 80 Diets. https://www.menzelphoto.com/gallery/What-I-Eat-Around-the-World-in-80-Diets/G0000.us7tw6HCdw/C0000zsQX1niZ0zw.

Menzel, P. (2006). Hungry Planet: What the World Eats. https://www.menzelphoto.com/portfolio/G0000s3jj73.5TSs.

Mintz, S.W. (1986). Sweetness and Power: The Place of Sugar in Modern History. Penguin Books.

Ochnio, J. (2015). Język komunikowania wizualnego – semantyka, syntaktyka i pragmatyka fotografii. Wydawnictwo Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania.

Ostrowska, A. (1999). Styl życia a zdrowie. Wydawnictwo IFiS PAN.

Pierce, Ch. (1955). Philosophical Writings of Peirce. Dover.

Peter Menzel Photography, Hungry Planet. Family Food Portraits. https://menzelphoto.photoshelter.com/gallery-image/Hungry-Planet-Family-Food-Portraits/.

Peter Menzel Photography, What I Eat. Around the World in 80 Diets. https://menzelphoto.photoshelter.com/gallery-image/What-I-Eat-Around-the-World-in-80-Diets/.

Potocka, M.A. (2010). Fotografia. Wydawnictwo Aletheia.

Rose, G. (2010). Interpretacja materiałów wizualnych. Krytyczna metodologia badań nad wizualnością. Wydawnictwo Naukowe PWN.

Shaw, G.B. (1975). Aforyzmy, sentencje, przysłowia. Państwowy Instytut Wydawniczy.

Siciński, A. (1976). Styl życia – problemy pojęciowe i teoretyczne. W: A. Siciński (red.), Style życia: koncepcje i propozycje (s. 15–33). PWN.

Simmel, G. (2006). Socjologia posiłku. W: G. Simmel, Most i drzwi: wybór esejów (s. 272–282). Oficyna Naukowa.

Simonetti, L. (2012). The Ideology of Slow Food. Journal of European Studies, 42(2), 168–189. https://doi.org/10.1177/0047244112436908.

Stihler, A. (2000). Ausgewählte Konzepte der Sozialpsychologie, W: D. Rosenkranz (Ed.),

Konsum: soziologische, ökonomische und politische Perspektiven (s. 169–186). Leske – Budrich.

Sulicki, N. (2021). Sociology of Food: The Growing Epidemic of Obesity and Social Movement for Healthier Food. https://www.academia.edu/2044358/Sociology_of_Food.

Sztompka, P. (2012). Socjologia wizualna. Fotografi a jako metoda badawcza. Wydawnictwo Naukowe PWN.

Weber, M. (1958). The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism: The relationships between Religion and the Economic and Social Life in Modern Culture. Charles Scribner’s Sons.

Wilk, R. (2012). The Limits of discipline: Towards Interdisciplinary Food Studies. Physiology an Behavior, 107(4), 471–475. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2012.04.023.

Wojtak, M. (2004). Gatunki prasowe. Wydawnictwo UMCS.

Wolny-Zmorzyński, K. (2010). Jaka informacja? Rzecz o percepcji fotografii dziennikarskiej. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.




DOI: http://dx.doi.org/10.17951/ks.2023.11.2.31-67
Date of publication: 2025-05-05 13:10:00
Date of submission: 2024-04-27 21:06:47


Statistics


Total abstract view - 0
Downloads (from 2020-06-17) - PDF (Język Polski) - 0

Indicators



Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2025 Karolina Szcześniak

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.