Wskaźniki świeżości i jakości konsumpcyjnych jaj kurzych w czasie ich przechowywania w świetle obowiązującego ustawodawstwa

Kamil Drabik, Hanna Spasowska-Czarny, Justyna Batkowska

Streszczenie w języku polskim


Od momentu zniesienia w jajach zachodzą zmiany fizyko-chemiczne, określane jako „starzenie się”. Ich intensywność modyfikowana jest przez wiele czynników, takich jak wiek niosek, system chowu ptaków, sposób pakowania, warunki przechowywania, metody konserwacji czy cechy fizyczne jaj. Również czynności związane z konfekcjonowaniem i wprowadzaniem surowca na rynek wpływają na zachowanie świeżości i przydatności jaj konsumpcyjnych. W artykule opisano rodzaj zmian, również w aspekcie preferencji konsumenta i możliwości pogorszenia jakości surowca, na tle obowiązujących aktów prawnych. Szczególną uwagę zwrócono na zmiany legislacyjne precyzujące (lub nie) warunki przechowywania jaj.


Słowa kluczowe


jaja konsumpcyjne; zmiany jakości jaj; przechowywanie jaj

Pełny tekst:

PDF (English)

Bibliografia


Batkowska J., Brodacki A., Wpływ mycia skorupy na wybrane cechy jakości jaj kurzych w czasie przechowywania, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2014, nr 2(93).

Batkowska J., Brodacki A., Gryzińska M., Effects of laying hen husbandry system and storage on egg quality, “Archiv für Geflügelkunde” 2016, vol. 80(158).

Batkowska J., Brodacki A., Knaga S., Quality of laying hen eggs during storage depending on egg weight and type of cage system (conventional vs. furnished cages), “Annals of Animal Science” 2014, vol. 14(3).

Biesiada-Drzazga B., Banaszewska D., Wereszczyńska A., Olędzki Ł., Wpływ warunków przechowywania na wybrane cechy jaj pochodzących od kur rasy zielononóżka kuropatwiana, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2016, nr 1(104).

Bovšková H., Míková K., Factors influencing egg white foam quality, “Czech Journal of Food Sciences” 2011, vol. 29(4).

Brodacki A., Batkowska J., Drabik K., Chabroszewska P., Łuczkiewicz P., Selected quality traits of table eggs depending on storage time and temperature, “British Food Journal” 2019, vol. 121(9).

Calik J., Zmiany cech jakościowych jaj pochodzących od kur nieśnych żółtonóżka kuropatwiana (Ż-33), w zależności od warunków ich przechowywania, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2013, nr 2(87).

Caner C., The effect of edible eggshell coatings on egg quality and consumer perception, “Journal of the Science of Food and Agriculture” 2005, vol. 85(11).

Chousalkar K.K., Khan S., McWhorter A.R., Microbial quality, safety and storage of eggs, “Current Opinion in Food Science” 2021, vol. 38.

Drabik K., Batkowska J., Próchniak T., Horecka B., Citric acid as a factor limiting changes in the quality of table eggs during their storage, “Poultry Science” 2021, vol. 100(4).

Drabik K., Próchniak T., Kasperek K., Batkowska J., The use of the dynamics of changes in table eggs during storage to predict the age of eggs based on selected quality traits, “Animals” 2021, vol. 11(11).

Drabik K., Próchniak T., Spustek D., Wengerska K., Batkowska J., The impact of package type and temperature on the changes in quality and fatty acids profile of table eggs during their storage, “Foods” 2021, vol. 10(9).

Gryzińska M., Niespodziewański M., Widomski P., Wpływ warunków przechowywania kurzych jaj konsumpcyjnych różniących się wielkością na ich cechy jakościowe, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Suplement” 2003, nr 10(4).

Gu Y.F., Chen Y.P., Jin R., Wang C., Wen C., Zhou Y.M., A comparison of intestinal integrity, digestive function, and egg quality in laying hens with different ages, “Poultry Science” 2021, vol. 100(3).

Heath J.L., Chemical and related osmotic changes in egg albumen during storage, “Poultry Science” 1977, vol. 56(3).

Hutchison M.L., Gittins J., Walker A., Moore A., Burton C., Sparks N., Washing table eggs: A review of the scientific and engineering issues, “World’s Poultry Science Journal” 2003, vol. 59(2).

Jones D.R., Egg functionality and quality during long-term storage, “International Journal of Poultry Science” 2007, vol. 6(3).

Jones D.R., Ward G.E., Regmi P., Karcher D.M., Impact of egg handling and conditions during extended storage on egg quality, “Poultry Science” 2018, vol. 97(2).

Kralik Z., Kralik G., Grcević M., Galović A., Effect of storage period on the quality of table eggs, “Acta Agraria Kaposváriensis” 2014, vol. 18(Suppl. 1).

Krawczyk J., Sokołowicz Z., Effect of chicken breed and storage conditions of eggs on their quality, “Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica” 2015, vol. 14(4).

Leleu S., Messens W., De Reu K., De Preter S., Herman L., Heyndrickx M., De Baerdemaeker J., Michiels C.W., Bain, M., Effect of egg washing on the cuticle quality of brown and white table eggs, “Journal of Food Protection” 2011, vol. 74(10).

Li J., Zhu S., Jiang S., Wang J., Prediction of egg storage time and yolk index based on electronic nose combined with chemometric methods, “LWT-Food Science and Technology” 2017, vol. 82.

Liu Y.C., Chen T.H., Wu Y.C., Lee Y.C., Tan F.J., Effects of egg washing and storage temperature on the quality of eggshell cuticle and eggs, “Food Chemistry” 2016, vol. 211.

Marzec A., Damaziak K., Kowalska H., Riedel J., Michalczuk M., Koczywąs E., Cisneros F., Lenart A., Niemiec J., Effect of hens age and storage time on functional and physiochemical properties of eggs, “Journal of Applied Poultry Research” 2019, vol. 28(2).

Menezes P.C.D., Lima E.R.D., Medeiros J.P.D., Oliveira W.N.K.D., Evêncio-Neto J., Egg quality of laying hens in different conditions of storage, ages and housing densities, “Revista Brasileira de Zootecnia” 2012, vol. 41(9).

Oliveira G.D.S., Dos Santos V.M., Rodrigues J.C., Santana Â.P., Conservation of the internal quality of eggs using a biodegradable coating, “Poultry Science” 2020, vol. 99(12).

Pires P.G.S., Bavaresco C., Prato B.S., Wirth M.L., Oliveira Moraes P. de, The relationship between egg quality and hen housing systems – a systematic review, “Livestock Science” 2021, vol. 250(7).

Ragni L., Gradari P., Berardinelli A., Giunchi A., Guarnieri A., Predicting quality parameters of shell eggs using a simple technique based on the dielectric properties, “Biosystems Engineering” 2006, vol. 94(2).

Rodríguez-Navarro A.B., Domínguez-Gasca N., Muñoz A., Ortega-Huertas M., Change in the chicken eggshell cuticle with hen age and egg freshness, “Poultry Science” 2013, vol. 92(11).

Samli H.E., Agma A., Senkoylu N., Effects of storage time and temperature on egg quality in old laying hens, “Journal of Applied Poultry Research” 2005, vol. 14(3).

Scott T.A., Silversides F.G., The effect of storage and strain of hen on egg quality, “Poultry Science” 2000, vol. 79.

Sokołowicz Z., Kačániová M., Dykiel M., Augustyńska-Prejsnar A., Topczewska J., Influence of storage packaging type on the microbiological and sensory quality of free-range table eggs, “Animals” 2023, vol. 13(12).

Wang J., Yue H., Wu S., Zhang H., Qi G., Nutritional modulation of health, egg quality and environmental pollution of the layers, “Animal Nutrition” 2017, vol. 3(2).




DOI: http://dx.doi.org/10.17951/ppa.2023.6.51-70
Data publikacji: 2024-04-30 16:20:36
Data złożenia artykułu: 2023-12-21 10:00:34


Statystyki


Widoczność abstraktów - 364
Pobrania artykułów (od 2020-06-17) - PDF (English) - 154

Wskaźniki



Odwołania zewnętrzne

  • Brak odwołań zewnętrznych


Creative Commons License
Powyższa praca jest udostępniana na lcencji Creative Commons Attribution 4.0 International License.